Ръководителите на Европейския съюз и на НАТО поздравиха Обама. В общо изявление председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет Жозе Барозу и Херман ван Ромпой изразяват очакване за допълнително задълбочаване на връзките на ЕС със САЩ и за обща борба със световните предизвикателства, включително в сферите на сигурността и икономиката, предаде БТА.

В изявление на председателя на Европейския парламент Мартин Шулц се посочва, че ЕС и САЩ са най-близките партньори на света. Шулц се надява на още по-тясно сътрудничество между ЕП и американския Конгрес.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен казва, че връзките на Северноатлантическия пакт със САЩ имат над 60-годишна история и са спомогнали за запазване на евроатлантическия мир.
Расмусен заявява, че президентът Обама се е показал като невероятен ръководител в поддържането на тези отношения.

Премиерът на Белгия Елио ди Рупо бе сред първите, които поздравиха Обама. Според него победата му е „обнадеждаващ сигнал за бъдещето на САЩ и на целия свят”, съобщи "Фокус".

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън пък написа Камерън в своя акаунт в „Туитър”: „Най-сърдечни поздравления за моя приятел Барак Обама. Очаквам с нетърпение да продължим да работим заедно”.

САЩ са по-силни след преизбирането на президента Барак Обама, каза италианският външен министър Джулио Терци в първата реакция на италианското правителство. "Завръщането на Обама в Белия дом представлява още една голяма възможност за ЕС и Италия", заяви още министърът от името на Рим.

Германският канцлер Ангела Меркел е изпратила приветствено писмо, в което се казва. „Дълбоко ценя срещите и разговорите ни по всички въпроси, обсъждани в рамките на отношенията между Германия и САЩ". Тя използва случая да напомни за доброто сътрудничество между Вашингтон и Берлин в усилията за преодоляването на финансовата и икономическата криза.

"Целта е преди всичко напредък в политиката на разоръжаване.
След изборите в Русия и след края на етапа на неизвестност в САЩ, двете страни трябва да се обединят в усилията за подобряване на сигурността в света чрез нови инициативи в областта на разоръжаването", коментира пък германският министър на външните работи Гидо Вестервеле.

Не закъсня и президентът на Франция Франсоа Оланд, който приветства преизбирането на Обама като „ясен избор в полза на откритата политика на обединена Америка, която е тотално въвлечена в международните дела”.

В Кремъл оценяват доста позитивно победата на Обама, в най-скоро време руският държавен глава Владимир Путин лично ще го поздрави по телефона, съобщи пред журналисти говорителят на руския лидер Дмитрий Песков, цитиран от РИА Новости. Путин е изпратил поздравителна телеграма, но ще можем да обнародваме текста на посланието, след като то бъде получено от американската страна, уточни Песков.

Премиерът Дмитрий Медведев, който е на официално посещение във Виетнам, заяви, че се радва от факта, че "президентът на най-мощната и влиятелна държава в света няма да бъде човек, който смята Русия за геополитически враг номер едно", предаде ИТАР-ТАСС.
"Смятам, че Обама е успешен президент, той бе начело на страната по време на криза и сега няма да му се наложи да пренастройва механизмите за управление. За нас той е разбираем и предсказуем партньор", подчерта Медведев.

Русия е готова да отиде много далеч в сътрудничеството си с новата администрация на САЩ, която ще бъде сформирана, след като станат известни окончателните резултати от президентските избори, стига и Вашингтон да е готов на това, заяви пред журналисти руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Китайският президент Ху Дзинтао поздрави американския си колега, като отбеляза „позитивния прогрес” в китайско-американските отношения през последните четири години.
„Президентът и премиерът Вън Цзябао изпратиха поздравителни телеграми до президента Обама”, съобщи говорителят на китайското външно министерство Хон Лей пред журналисти.

И израелският премиер Бенямин Нетаняху приветства държавния глава на САЩ и подчерта, че сега стратегическият съюз между САЩ и Израел е „по-силен от когато и да било”.
Вицепремиерът на Израел Силван Шалом пък разкритикува медиите и опозицията, които предвиждат напрежение заради симпатиите на Нетаняху към републиканеца Мит Ромни.
„Всички американски институции са в подкрепа на Израел, както в областта на политиката, така и в икономиката и сигурността, тъй като нашите интереси и ценности са общи. Барак Обама бе с нас в най-трудните моменти”, заяви Шалом.

Българският премиер Бойко Борисов поздрави Барак Обама с думите: „Вярвам, че ще продължите всеотдайно да работите за постигането на поставените от Вас цели за благоденствието и просперитета на американския народ, за укрепването на мира, сигурността и демокрацията в света". В поздравителната телеграма се изразява "пълна готовност да работим активно за задълбочаването на всестранното стратегическо партньорство със САЩ".

Избори в САЩ - снимки