САЩ в исторически вот
САЩ в исторически вот / БГНЕС
Най-малко 130 000 000 американци се очаква да упражнят днес правото си на глас и да определят кой ще е следващият президент след Буш. Както и да се казва новият президент, той ще трябва да взема решения за най-важните въпроси, които в момента интересуват американците – икономическата криза, войната в Ирак и Афганистан и реформата на здравната система.

1 750 000 души са регистрираните гласоподаватели в Илинойс – щатът, който преди четири години избра Барак Обама за сенатор. Преди да е ясен резултатът от вота изборната комисия в Чикаго вече отчита рекорди. 150 000 души са новорегистрираните за президентския вот. Близо 77 процента от тях са млади гласоподаватели под 44 години.

Според данни на изборния борд в Чикаго около 80 процента от хората с право на глас са пожелали да участват на тези избори – нещо, което не се е случвало от 1992 година насам, когато Бил Клинтън беше избран за пръв път за президент.

Щатът Илинойс пък постави рекорд с най-дългата бюлетина в Америка, защото освен за избирателна колегия, която да излъчи следващия президент, жителите му избират и конгресмени, градски прокурори и съдии.

Всеки американски щат има право да определи начина, по който хората гласуват. Градските власти в Илинойс са определили два варианта – на хартия с попълване на обикновена бюлетина и с електронно устройство за гласуване, което се ползва също и от хора с увреждания. Слепите гласоподаватели чуват имената на кандидатите с помощта на слушалки и поставят своя избор като настискат копчето на джойстик.

Допълнителни паркоместа пред почти всеки секции има и за хората с физически увреждания, на които ще е трудно да влязат вътре в помещението. Затова те ще използват дистанционни устройства, с които могат да гласуват направо от колите си.

Изборният ден в САЩ е в самото начало. Очаква се гласуващите да упражнят своя вот до 7 часа местно време. Първите резултати се очаква да излязат след 20.30 часа, когато на сцената пред привържениците с ще застане и Барак Обама.