"ФБР, министерството на вътрешната сигурност и разузнавателната общност работят в координация с други правоприлагащи органи в разследването и анализирането на получена неотдавна информация за потенциална заплаха в деня на полагането на клетва. Информацията е с ограничена конкретност и неясна надеждност", заяви говорителят на министерството на вътрешната сигурност Ръс Ноки. Той добави, че екипът на Обама е бил уведомен за информацията.
Ноки каза, че присъстващите на церемонията трябва да продължат с плановете си, но да останат бдителни.
Сред хилядите полицаи и войници, които ще охраняват новоизбрания президент, е и отрядът снайперисти от тайните служби на САЩ, съобщи БНР. Това са най-елитните служители на американските спецчасти. Стандартите в работата им са толкова високи, че едва половината от приетите за обучение агенти, покриват критериите за снайперисти. Те трябва да проучат маршрута на парада по случай встъпването в длъжност на новия президент, да намерят подходящи места, където да се разположат, така че да виждат както участниците в парада, така и публиката. Снайперистите не искат да се крият от предполагаемите терористи, те искат нападателите да знаят, че са на поста си готови да стрелят, за да защитят новия президент.
Министерството на вътрешната сигурност твърди, че няма сериозна заплаха за атака, но е готово за най-различни кризи, включително нападение с химическо оръжие. Мерките за сигурност включват засилено патрулиране на небето над столицата Вашингтон и реките около нея, затваряне на мостове и забрана за колите да влизат в голяма част от центъра на града. Близо 4000 градски полицаи ще бъдат подпомогнати от още толкова колеги от 96 други агенции за сигурност от цялата страна. В пълна мобилизация са "Сикрит сървиз", ФБР и охраната на Капитолия.
Полицията очаква на церемонията по встъпването в длъжност на първия чернокож президент на САЩ да се съберат между 1 и 2 милиона души. Според организаторите със сигурност ще бъде подобрен рекордът от 1965 г., когато 1,2 милиона души присъстват на полагането на клетва от президента Линдън Джонсън.
Улиците в района на Капитолия бързо се изпълниха с хора, а по контролно-пропускателните пунктове се извиха опашки. Тълпи от хора се бяха събрали по спирките на автобусите от обществения транспорт и метрото в американската столица още преди изгрев слънце. По някои булеварди се оформиха километрични опашки от автомобили. Множество местни жители и гости на града се стичат към булевард "Пенсилвания" и Националната алея за започващата в 12 ч. местно време (19 ч. българско време) церемония, на която 44-ият президент на САЩ ще положи клетва.
Цената на церемонията и тържествата след това е най-високата в историята на САЩ, като общата стойност на разходите може да надвиши 160 млн. долара, съобщава Си Ен Ен. Същата церемония при започването на втория мандат на досегашния американски президент Джордж Буш е струвала 57 млн. долара.
Вижте още снимки от въодушевлението