Дни наред цяла Америка тръпнеше в очакване на един-единствен миг, който промени цялата страна - встъпването в длъжност на първия чернокож президент Барак Обама. "Възраждане на надеждата" бе темата на церемонията, която много точно описва еуфорията на милионите, стекли се по улиците на Вашингтон да поздравят своя млад президент.

Точно в 11,40 местно време Обама положи ръка върху Библията на своя политически идол Ейбрахам Линкълн и се закле, сбъдвайки мечтата на поколения американци. Това се случи на специално изградената трибуна пред сградата на Капитолия в присъствието на политическия елит на САЩ. Посланиците имаха специални места, така че да наблюдават без проблеми церемонията и парада. Не бяха забравени и дипломати от по-нисш ранг, за които бяха осигурени зали в хотели в непосредствена близост до Пенсилвания авеню. Повече от 10 000 души от 50 държави, включително бендове и военни части, участваха в пъстрия парад. 

Радостта витаеше във въздуха на града още от ранни зори. В нощта срещу вторник Вашингтон не заспа. Голямото преселение - това се случи в малките часове на 20 януари. Още не бе съмнало, а улиците на Даун Таун се пукаха по шевовете. Нищо че вън бе минус 12 градуса и според мерките за сигурност никой нямаше право да носи одеяло, стол и мобилен телефон. Естествено, и никакво оръжие. Ограниченията обаче не спираха ентусиазма. Хората се придвижваха пеш или с метро максимално близо до "Пенсилвания авеню", за да наблюдават церемонията и парада. 

В този пълен на рекорди ден и от метростанцията във Вашингтон съобщиха, че само до 6 ч. сутринта са били извозени 450 000 души, което е без прецедент в историята на US столица. 10 000 автобуса от цялата страна атакуваха града още в ранни зори. Бяха затворени и четирите моста над река Потомак, както и повечето улици в тази част на Вашингтон. В 7 ч. отвориха контролните пунктове, на които се извършваха проверки на всеки влизащ в Даун Таун. 

Операцията по сигурността, разбира се, също е рекордна, най-голямата в историята на САЩ. Силите за сигурност са готови да реагират дори при опасност от химическо оръжие. Според правилата на националната сигурност, военният министър Робърт Гейтс не присъства на церемонията. Ако нещо се случи, да има кой да ръководи армията и държавата, обясниха експерти. Предполага се, че той е бил в специалния център около Белия дом, откъдето в подобни случаи се ръководи Америка. 

Буш след клетвата отлетя за родния Тексас. Докато ликуваха по улиците, два екипа работници по 19 души се бяха погрижили да опразнят Белия дом от мебелите на Буш и да внесат любимите вещи на Обама. Акцията, ръководена от иконома на Белия дом, траела точно 6 часа. Вчерашният ден бе и върхът в кариерата на вицепрезидента Джо Бъдън. Неговата жена Джил призна откровено в интервю, че е доволна от неговия пост, защото имало опасност да стане държавен секретар и така твърде често да отсъства от дома си, вместо да е с нея, съобщава кореспондент на в. "Стандарт".