Обама положи клетва с ръка върху библията, използвана на церемонията през 1861 г. при встъпването в длъжност на Ейбрахам Линкълн - 16-ият президент на САЩ и модел за подражание на Барак Обама, предаде АП, цитирана от БТА.
"Тържествено се заклевам вярно да изпълнявам функциите на президент на Съединените щати и в пълната степен на възможностите си да опазвам, закрилям и защитавам конституцията на Съединените щати". Това заяви Барак Обама в 12 часа на обед (19 часа българско време), в присъствието на няколко бивши президенти на САЩ- Джими Картър, Джордж Буш- старши, Бил Клинтън, настоящия президент Джордж Буш-младши и близо 2 милиона души, събрали се на хълма на Капитолия във Вашингтон. След произнасянето на тези думи Барак Обама официално встъпи в длъжността президент на Съединените щати. Преди Обама Джоузеф Байдън положи клетва като вицепрезидент на САЩ.
47-годишният Обама поема властта в една страна, която копнее за промяна след осемте години управление на президента Джордж Буш, време, през което Съединените щати преживяха терористичните атаки от 11 септември 2001 г., войните в Афганистан и Ирак и икономическа криза, невиждана от Голямата депресия.
В обръщението си към американския народ, произнесено след като положи клетва като 44-ия президент на САЩ, Барак Обама заяви: "В този ден сме се събрали, защото избрахме надеждата пред страха, волята да действаме заедно пред конфликта и безредието. В този ден ние обявяваме края на фалшивите обещания и догмите, които твърде дълго подтискаха нашата политика". Той призна, че поема кормилото на една нация, която е в криза, предаде Асошиейтед прес. "Предизвикателствата, пред които сме изправени, са истински и няма да бъде лесно да се справим с тях, нито да ги преодолеем за кратко време", заяви Обама. Но ще успеем", обеща новият президент.
В речта си той говори и за отслабената американска икономика в резултат от "алчността и безотговорността" на някои хора. Според Обама скъпото здравеопазване и белязаната от слабости система на образованието са израз на кризата, в която се намират САЩ. Обама подчерта, че САЩ си служат с енергетиката по начин, който е от полза на противниците им и застрашава планетата.
Новият президент обеща "отговорно изтегляне на войските на САЩ от Ирак" и "постигане на мир в Афганистан макар и с цената на много усилия", както и да намери нов път напред в отношенията с мюсюлманския свят. Президентът каза също, че ще работи заедно със старите приятели и бившите врагове, за да "намали ядрената заплаха и да отстрани призрака на затоплящата се планета".
В речта си Обама отправи предупреждение и към терористите, като каза, че "духът на американците е по-силен и нищо не може да го прекърши". "Вие не ще успеете да ни надживеете и ние ще ви победим", каза новият американски президент.
Минута след встъпването в длъжност на Барак Обама, интернет сайтът на Белия дом, който бе онлайн "бастион" на правителството на Буш през последните 8 г., беше обновен, за да отрази идването на власт на новия президент, предаде Асошиейтед прес. На заглавната страница на сайта WhiteHouse.gov вече пише "Белият дом. Президент Барак Обама". Страницата гласи още: "Промяната дойде в Америка".
Вижте снимки от Деня на Обама