Направеният през май видеозапис се появява сега и е основна тема за медиите. Скандалът избухва в момент, когато предизборната кампания навлиза в последните си 50 дни, а Ромни се опитва да рестартира кампанията си с нови рекламни послания, за да обясни по-конкретно как политиката му ще оправи националната икономика и ще помогне на средната класа, пише в. "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Нелустросаните му думи от видеозаписа подронват аргумента на сътрудниците му, че той ще привлече независимите избиратели с усещането, че е грижовен човек, който умее да разбира проблемите на другите, отбелязва изданието.

Възгледите на Ромни за хората на правителствена издръжка ще бъдат аплодирани от отделни части на десницата, но той рискува да отблъсне независимите избиратели, както и да мотивира разочаровани демократи, които иначе можеше да се въздържат от гласуване на 6 ноември, пише пък в. "Гардиън".
Изказването му също така потвърждава портрета, който постепенно му изграждат демократите - на изключително богат човек, който не може да разбере проблемите на американците от работническата и средната класа, отбелязва изданието.

На последвалата пресконференция в Калифорния Ромни на практика повтори тезата си от видеозаписа, че 47-те процента американци, които зависят от правителствени помощи, ще гласуват за Обама, макар и да я формулира с по-меки думи. "Политиката на Обама е привлекателна за хората, които не плащат данъци", каза републиканецът.

Освен че обижда голяма част от населението, този коментар е и неточен. Мнозина от хората, които Ромни включва в тези 47 процента, плащат данъци. Много от тях получават пари от правителството, защото са хора от третата възраст и цял живот са плащали вноските си в системата, отбелязва "Гардиън".

"Фигаро" пък коментира, че публикуването на видеозаписа става в деликатен момент за Ромни, чийто рейтинг буксува в допитванията откакто завършиха конгресите на двете партии, а вчера трябваше да се защитава от статия във в. "Политико", в която се твърди, че предизборният му щаб е раздиран от вътрешни борби между съветниците му.

В. Монд" излиза със заглавие "Скритото лице на кампанията на Мит Ромни". Тайно заснетите видеокадри ни потапят в интимността на предизборната кампания на Ромни. Те показват какъв е един кандидат, когато не се придържа към "форматирани" за телевизионната публика речи. Както казва той: "Тук сме сред свои хора, републиканци."
Сред републиканците смятаме, че половината американско общество е непотребно, че има хора, които работят, за да успеят, има и хрантутници, има и заблудени овце - непартийните избиратели, на които трябва да съумеем да отворим очите, но без да ги тормозим, за да се надяваме да спечелим на 6 ноември, пише вестникът.

Впоследствие кандидатът за президент уточни изказването си - да, коментарите му не били елегантно поднесени, да, те били направени импровизирано, в отговор на въпрос и да, той би могъл да ги изрази по-ясно. Обаче не, не се отказва от съждението си, че 47 процента от американците са храненици. Твърде късно. Машината вече се задейства. Някои коментатори, като анализатор на "Блумбърг", вече пишат за "деня, в който Мит Ромни изгуби изборите", отбелязва "Монд".