Обама: Има ли още някой, който се съмнява, че в САЩ всичко е възможно?!
Обама: Има ли още някой, който се съмнява, че в САЩ всичко е възможно?! / БГНЕС

Здравейте, Чикаго! С тези думи 44-ият президент на САЩ Барак Обама поздрави събралото се множество американци в парка на Чикаго, щата Илинойс. Той излезе в "Гранд Парк" точно в 7,00 българско време. С избора на Обама, САЩ отвори нова глава в историята си, защото само допреди 40 години тъмнокожите нямаха право да гласуват, а когато се качваха в автобус, трябваше да се возят в задната му част, предаде кореспондентът на Нова телевизия в САЩ Ина Гълъбова.

"Има ли още някой, който се съмнява, че Америка е страната, в която всичко е възможно?“, риторично попита новоизбраният президент в речта си и отговори: „Тази вечер отговорът е ваш.“

„Има ли още някой, който все още се съмнява, че мечтите на нашите деди са живи? Който все още се съмнява в силата на нашата демокрация?", продължи Обама. "Хората чакаха по 3-4 часа на опашките пред урните, защото смятаха, че този път трябва да е различно, че техните гласове трябва да направят нещата различни. Млади и стари, бедни и богати, демократи и републиканци, черни, бели, латиноамериканци и американци от азиатски произход, гейове, хетеросексуални, всички американци изпратиха послание към света, че ние никога не сме били сбор от индивиди или сбор от сини или червени щати, ние винаги ще бъдем САЩ! В Америка дойде промяната, предстои ни труден път", заяви още Барак Обама в първата си реч като новоизбран президент на САЩ.

„Поздравявам този смел лидер Джон Маккейн, поздравявам и сенатор Пейлин – готов съм да работя с тях“, каза Обама за съперниците си в кандидат-президентската надпревара. Думи на признатерлност той изрече към своя вицепрезидент Джо Байдън. Сенаторът благодари за 16-те години, прекарани заедно, на следващата първа дама на Щатите – съпругата си Мишел, благодари и на децата си. За пръв път от началото на кампанията си Обама говори публично за покойната си баба и родители, благодари на сестрите и роднините си, на мениджъра на кампанията си.

„Това беше най-добрата политическа кампания в историята на САЩ, благодарение на Дейвид Акселрод, стратега на кампанията ми“, изтъкна Обама.

„Никога няма да забравя на кого принадлежи тази победа – на вас, тя принадлежи на вас”, каза Обама на хилядното множество. Обама благодари на доброволците в кампанията си, на всички, отделили по 5, 10 или повече долара за успеха. „Това е вашата победа“, повтори Обама.

Най-лошата икономическа криза на века, Ирак и Афганистан бяха сред темите, за които говори новоизбраният президент. Той ги определи като големите предизвикателства в предстоящия му мандат. „Нови работни места, нови училища – всичко това предстои”, посочи Обама.

„Америка, никога не съм бил изпълнен с повече надежда, че заедно с вас ще постигнем целите си“, каза новоизбраният президент. „Ще има връщания назад и фалстартове, но винаги ще съм откровен към вас и ще ви слушам. Преди всичко, ще ви моля да работим заедно. По начина, по който започнахме това преди 21 месеца. Победата е шанс да осъществим промяната. Без вас тя не може да се осъществи, без новия дух на саможертва, на отговорност, на упорита работа. В тази страна трябва да работим като една нация, като едно цяло“.

Обама подчерта и отговорността на политиците за успеха и за националното единство. „Демократическата партия победи с разбирането за отговорността да се посветим на задачите", каза новият президент на САЩ.

Към хората, които не са гласували за него, той се обърна с думите: "Не сме врагове, а приятели. Може да не съм получил вашия глас, но слушам гласовете ви, имам нужда от подкрепата ви. Аз съм вашият президент“, посочи Обама.

„Новата зора на американското ръководство започва. Истинската сила на нашата страна не идва от оръжията, а от идеите. В това е истинският гений на Америка”.

„Тези избори имаха много първи неща”, каза Обама, припомняйки си най-възрастната гласоподавателка, 106-годишна жителка на Атланта. „Мисля си за това как тя вижда Америка. Тази година, на тези избори, тази жена даде своя глас, защото тя знае как Америка може да се промени", изтъкна успелият кандидат на демократите за президентския пост.

„Америка, стигнали сме толкова далеч, знаем какво искаме да променим. На тези, които ни казват, че не можем, отговаряме с духа на хората. Да, ние можем, Бог да благослови Америка”, завърши новият президент на САЩ Барак Обама.