Чикаго ликува след избора на Обама
Чикаго ликува след избора на Обама / снимкa: БГНЕС

Близо 250 хиляди души в Гранд парк в Чикаго станаха преки свидетели на това как Америка записа нова глава в историята си.

До ранните часове на днешния ден в Чикаго продължиха празненствата след избора на Обама. Ако с две думи може да бъде описано настроението в града, то е „Чикаго ликува”. За първи път от много години насам жителите на града, а и останалите американци очакват с надежда бъдещето.

300-милионна Америка очаква от новоизбрания президент да въведе ред в икономиката на страната, да изтегли американските войски от Ирак, да предложи изцяло нова система на здравно осигуряване. Действащият все още президент Джордж Буш направи изявление, в което обясни, че вече е провел разговор с Барак Обама и ще направи всичко възможно преходът между двете администрации да е плавен и безболезнен за американския народ. Самият Буш също определи резултата от изборите като „исторически”.

Американският държавен секретар Кондолиза Райс окачестви като "въодушевяващо" избирането на Барак Обама за президент и подчерта, че е се гордее с факта, че в САЩ за първи път е избран чернокож президент, предаде АФП. "Новоизбраният президент Обама се прояви като впечатляваща личност и аз съм сигурна, че той ще си остане такъв. Като афроамериканка аз съм особено горда", посочи тя и припомни страданията на чернокожите в историята на САЩ.

Страната, в която до преди 40 години чернокожите нямаха право да гласуват, избра първия си афроамерикански президент. От необходимия минимум от 270 представители в избирателната колегия Барак Обама спечели 349, като остави далеч зад след себе си съперника си Джон Маккейн. Сенаторът от Аризона събра малцинство от 173 в избирателната колегия, която в началото на януари трябва да се събере и официално да посочи следващия президент на САЩ.