Държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс определи избора на цветнокожия демократ Барак Обама за американски президент като исторически, предаде АП.

Райс, която също е чернокожа като Обама и изборът й за първата афро-американка държавен секретар също е без прецедент, призна със съжаление, че страната няма да реши проблема си с расизма чрез избирането на повече негри във властта.

Тя също отрано е опознала сегрегацията, израствайки в щат като Алабама. Ако робството отдавна си е отишло, то много от психиката на бивши господари и бивши роби е жива и до днес и много хора не могат да допуснат, че другите имат същите способности като тях и заслужават равен старт.

Според нея, обаче, решителната крачка към преодоляването на предразсъдъците по отношение на хората от различни раси вече е направена. В страна като САЩ, съставена от различни култури и религии, това е много важно, подчерта Райс. Именно фактът, че всички са американци обединява нацията. Няма значение откъде идваш, а къде живееш.

Райс планира издаването на поне 2 книги, когато се върне към преподавателската си работа в Станфорд. Едната ще е за външната политика, а друга - за родителите й.